Пратите нас

„РАДНИЧКА КЛАСА ЈЕ УГРОЖЕНА“ – Младен Ђорђевић

Продукцију филма  “Радничка класа иде у пакао” који се на Филмском фестивалу у Сопоту приказује 3. јула у 20 часова, потписују Србија, Грчка, Бугарска, Црна Гора, Хрватска и Румунија, а Ђорђевић је  и режисер и сценариста мрачне драме о групи бивших радника која, након што су у пожару и сумњивој приватизацији изгубили своје ближње, посао и достојанство, у борби за правду прибегавају натприродном.
На прес конференцији 52.ФЕСТ-а поводом премијере филма „Радничка класа иде у пакао“ говорили су редитељ Младен Ђорђевић, продуцент Милан Стојановић, и глумци Тамара Крцуновић, Наташа Аксентијевић и Иван Ђорђевић.

“Направио сам овај филм зашто што имам осећај да је радничка класа угрожена, као и највећи део популације скрајнут и на маргини, и мени је интересантно да у овом филму имамо људе који су сатерани у ћошак. Немају избора и остаје им да погледају у себе и ту покушају да пронађу изгубљену снагу и дигну главу и узврате ударац.”- рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима све се мањи број arthouse фимова бави проблемима радничке класе, левица на западу сматра да је проблем радничке класе решен, а чињеница је да су права радника и на западу све угроженија. 

“Зато мислим да се овај филм добро прима и код публике на западу, судећи према пријему, на фестивалима све се више људи и на западу препознаје у проблемима које имају моји јунаци”, истакао је Ђорђевић.

Како је редитељ и сценаруста филма истакао, његови јунаци пролазе један компликовани пут унутрашњег ослобађања.

“Овде говорим о генерално светском проблему елите која тлачи, све већи број људи је гурнут на маргину и за мене је ово и антиутопијски филм јер говори о блиској будућности где ће већи део човечанства бити гурнут у мрак од стране крупног капитала, а људи сатерани у ћошак могу да пронађу своју изгубљену снагу и да се побуне.”

Лик који тумачи Тамара Крцуновић је особа из патријархалне средине којој су узели све, и потенцијал за живот и таленат да поведе прво на суду, па ка религији, па на крају и ка оностраном.

“Радећи са Младеном улогу сам схватила озбиљно, а онда сам видела публику у Канади да се смеју све време, схватила сам који апсурд ове филмске прича излази на површину” навела је Крцуновић.

Према речима продуцента Милана Стојановића, текст који је прочитао о томе да радничка класа више не постоји јер се преточила у потрошачку класу навео га је на помисао да је филм “Радничка класа иде у пакао” одлична метафора за све то. “Мислим да овај филм није само ту да испитује границе између уметничког и репертоарског филма, већ да покушава да комуницира са публиком о једној важној друштвеној теми и да публику заголица неким сензацијама које нису тако честе у нашој кинамтографији, као теме религије, вере и срозавања великог слоја друштва”, навео је он.

Улоге тумаче: Тамара Крцуновић, Леон Лучев, Момо Пићурић, Иван Ђорђевић, Лидија Кордић, Мирсад Тука, Сзилвиа Кризсан, Оливера Викторовић, Томислав Трифуновић, Добрила Стојнић…