Пратите нас

Последњи филм Жарка Лаушевића oтвара 52. Филмски фестивал у Сопоту

Вечерас, 1. јула, почиње 52. Филмски фестивал у Сопоту. Након свечане церемоније отварања, традиционалних кочија са гостима, музичког наступа,  уручења награда и ватромета, биће приказан филм "Руски конзул".

Драматично остварење о кључним тренуцима зачетка косовске кризе, последњи филм миљеника домаће публике Жарка Лаушевића ”Руски конзул”, према роману Вука Драшковића, режирао је Мирослав Лекић.

Филм ”Руски конзул” је драматична прича о кључним тренуцима зачетка косовске кризе и доноси пред публику заплет који нас ваћа у године које ће дефинисати будући суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији.

Протагониста овог остварења је српски доктор Илија Југовић, кога тумачи Небојша Дугалић, а који по казни добија премештај у болницу у Призрену. На новој дужности упознаје професора историје Љуба Божовића - “руског конзула”, наизглед психијатријског пацијента, кога игра Жарко Лаушевић."Руски конзул” тврди да ће ускоро “Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско” што чини да се против Божовића окрену локални албански моћници, сепаратисти. Они покушавају да иселе Божовића али у његову заштиту стаје доктор Југовић.

Бројну глумачку екипу, поред Жарка Лаушевића и Небојше Дугалића, чине и Паулина Манов, Светозар Цветковић, Висар Висхка, Даница Радуловић, Менсур Схафqиу, Константин Фиданов, Петар Зекавица, Мето Јовановски, Нада Мацанковић, Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Тамара Алексић и многи други.

Прерано преминули љубимац овдашње филмске публике Жарко Лаушевић, позоришни, филмски и телевизијски глумац, напустио нас је 15. новембра 2023 у Београду. Лаушевић је рођен 19. јануара 1960. године на Цетињу. Глуму је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду 1982. и исте године постао члан Југословенског драмског позоришта где је годину дана раније у представи “Раскршће” остварио прву улогу Играо је у преко тридесет филмских остварења међу којима су “Игмански марш”, “Јагоде у грлу”, “Лепота порока”, “Шмекер”, “Догодило се на данашњи дан”, ”Официр с ружом”, “Октобарфест”, “Браћа по матери”, “Оригинал фалсификата”, “Црни бомбардер”, “Боље од бекства”, “Нож”, “Смрдљива бајка”, “Лето када сам научила да летим”… Последњи пут београдска публика видела га је у октобру прошле године кадасе поклонио на премијери филма “Хероји Халијарда”. За улогу у филму “Официр с ружом” награђен је Златном ареном у Пули и Наградом Цар Константин у Нишу. На фестивалу у Нишу својевремено добио је још две награде Цар Константин, за улоге у филмовима “Догодило се на данашњи дан” и “Октобарфест”, а назначајнија награду Фестивала, гран-при Наиса припала му је за улоге филмовима “Боље од бекства” и “Смрдљива бајка”. Лаушевић је аутор књига „Година прође, дан никад“, „Друга књига“, „Све прође, па и доживотна“, „Падре, идиоте“.

 

 

Galerija