Пратите нас

ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ - трећег дана Филмског фестивала у Сопоту

Остварење „Овуда ће проћи пут“ редитељке Нине Огњановић је стигло је код нас на ФЕСТ после светске премије на Slamdance фестивалу у САД где је двоструко награђен, а филмска екипа га је представила пред новинарима.  О свом првенцу говорила је редитељка, глумице Ева Рас и главна јунакиња Јана Бјелица, глумци Златан Видовић и Светозар Цветковић, као и продуцент Давид Јовановић.

- Америчка публика разумела је филм, поистоветила се са њим. То је оно што је била моја бојазан пре одласка тамо, али испоставило се да је људско искуство свуда исто - рекла је Нина Огњановић.

Како је изјавила, идеју за филм имала је пре него што је уписала ФДУ, а онда је чекала неколико година, а у међувремену је њој постала још занимљивија идеја да истражи осећаје младе особе која ако не зна баш шта жели -  зна шта не жели, а странац (Нови) који долази у мало место намеће се као прилика коју главна јунакиња не зна како да искористи.

Једна од улога, Рајка, припала је Еви Рас, која је признала да јој је вишедневно снимање на Старој планини у месту Топли До било напорно.

- Било ми је јако тешко, али ми је драго да сам то снимила зато што сам доказала да у овим годинама ова глумица то још увек може. Имали смо ноћна снимања, снимали по мраку, а у једном кадру требало је да трчим узбрдо-низбрдо, али сам и у овим годинама то извела као светски првак и све урадила како треба - истакла је Ева.

Главна глумица Јана Бјелица је у нтервјуу изразила како је био  посебан изазов да прикаже ломове у младој особи коју игра док доноси велику животну одлуку:

И сами сте веома млади отишли од куће и вероватно знате како се осећала ваша јунакиња…

- То ми је свакако помогло зато што мислим да је било истинито, што је била моја жеља и циљ у тумачењу ове улоге. Ја сам јако млада отишла од куће и кад ме сада питате мислим да је то била велика количина храбрости и лудости да се предузме тако велики корак. Да ли сам у том тренутку била свесна свих проблема који ће доћи? Наравно да нисам. И желела сам да се види да се то догађа и Јани у филму. С тим што смо се ми у филму бавили оним делом муке која долази пред доношење саме одлуке, и то је кулминација, те највеће дилеме и “пик” проблема. Филм се и завршава оног тренутка када се та одлука спроводи.

Колико је било захтевно представити Јану пред камерама?

- Волим захтевне улоге, када је то изазовно, када је то тешко, када су то неке велике дилеме. Оног тренутка када не будем осећала напор да нешто изведем, бојим да то неће за мене бити иснпиративна улога. Волим улоге пред којима морам да се зауставим и запитам. Ми сви глумци прижељкујемо тешке улоге, али када се оне десе то је заиста тешко. Мора се човек изборити са неким личним дилемама пре наго што то изнесе кроз одређени лик и у односу на оно шта говори и ради. Па опет, желим и себи и колегама захтевне улоге кроз које се напредује, јер то рађа страст.

Глумац Златан Видовић је рекао о својој улози:
- Лик који тумачим, Нови, је метарфора промене на коју средина није спремна. Нови је Јани био сламка спаса, али није испунио обећање. Као сви мушкарци он је помало превртљив. Он је жртва тога што људи нису спремни на промене

Како је продуцент Давид Јовановић нагласио, екипа је уживала снимајући „Овуда  ће проћи пут“ и створили су једну тимску игру, будући да су радећи далеко од цивилизације били усмеренији  једни на друге.

Светозар Цветковић задовољан је што је и овај филм домаћу премијеу има на ФЕСТУ присетивши се да су и последња три филма која је радио као продуцент на истом месту имала премијере. Он је нагласио топао пријем који је екипу филма затекао на Страрој планини где су снимали.

Према речима продуцента Јовановића иако је филм „Овуда ће проћи пут“ рађен у копродукцији ФДУ, РТС и ФЦС, "ни да је отишао у рођено село” не би имао помоћ коју су му пружили мештани Старе планине и Топлог дола.

Филм Нине Огњановић говори о девојци Јани која није задовољна у својој средини, а странца који долази у мало село види као свој излаз.

Филм Нине Огњановић  "Овуда  ће проћи пут" на Филмском фестивал у Сопоту можете погледати 5. јула у 20 часова.