Пратите нас

ОТВОРЕН ЈЕ 52. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ

На церемонији отварања 52. Филмског фестивал у Сопоту уз традиционални ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа, појединачна Награда за допринос филмској уметности уручена је реномираном ствараоцу, првом дипломираном сниматељу у СФРЈ, иноватору, некадашњем декану ФДУ, Предрагу Пеги Поповићу,  који је изразио задовољство због награде и рекао како је то заправо признање за све филмове који су настајали у друго, драгоцено време када су стварана вредна ремек-дела, а правили су се на другачији начин него сада.

Статуете слободе су добиле и две филмске куће које су током свог трајања оствариле непроцењив допринос у чувању наше и светске културне баштине -Филмске новости, које обележавају 80 година постојања и Југословенска кинотека, која бележи 75 година од почетка рада.

Камере Филмских новости бележиле су неке од најзначајнијих историјских догађаја и многи редитељи и драматурзи као што су Ђорђе Кадијевић, Пуриша Ђорђевић и Мира Траиловић своје каријере започињали су управо у овој филмској кући, а значајна грађа данас се чува, рестаурира и проучава у депоима Филмских новости - у то име Статуета слободе је додељена овој кући, а награду је примио директор Филмских новости, Владимир Тончић који је рекао да се Фестивал у Сопоту препознаје по топлини, души и квалитету који носи.

Филмска кућа која чува прикупља, сређује и обогаћује али и промовише и приказује наше колективно сећање у филмским сликама, Југословенска кинотека у свом фонду поседује 100000 филмских копија и будно ради  на заштити овог филмског блага, од свог оснивања 1949. год. Статуету у име Југословенске Кинотеке је примио помоћник директора Божидар Марјановић који је како је рекао како је и сам становник општине Сопот, а његови први сусрети са филмом су били управо на овом фестивалу.

           Живорад Милосављевић, председник општине Сопот и председник Одбора фестивала је званично прогласио фестивал отвореним уз речи да традиција инспирише на стварање нових дела, првобитно за очување услова живота сваког појединца и незамењиве природе Космаја. „Од данас до суботе, Сопот је престоница филмске уметности под знаком слободе стваралаштва. Гледаћемо филмове стваралаца свих генерација и за све узрасте и свима захваљујемо што своја знаменита дела уграђују у темеље фестивала - рекао је Милосављевић.

 У музичком делу програма наступио је Хусеин Алијевић - Хуса који је поред својих хитова извео нумеру „Недеља“ из истоименог филм у коме тумачи главну ролу, а који ће бити на програму овогодишњег фестивала у Сопоту.