Pratite nas

OTVOREN 51. FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU, uručene počasne Hagrade festivala

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, otvoren je 51. Filmski festival u Sopotu i ovom prilikom su počasne Statuete slobode uručene scenaristi i reditelju Đorđu Kadijeviću za životno delo i „Zastava filmu“ za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji povodom 75 godina postojanja.

Glumce, reditelje, producente, članove žirija dočekivali su: predsedavajući Odbora festivala Živorad Milosavljević, umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, direktorka Centra za kulturu Sopot, Dragana Čolić, kao i mnogobrojna publika.

Nagradu za životno delo Đođu Kadijeviću, čije ostvarenje „Leptirica“  ove godine obeležava 50 godina postojanja, uručio je Živorad Milosavljević, predsednik festivalskog Odbora.

Primajući nagradu Kadijević je rekao: “Hvala što ste došli, to mi daje ogromnu satisfakciju, proveo sam 60 godina na filmu, ali ne za sebe, radio sam za vas, za one pre vas i za one posle vas i ovo je za mene jedan nezaboravan i divan trenutak!”

U prisustvu poštovanog umetnika Đorđa Kadijevića, o njegovom delu će na panelu 7. jula, između ostalih, govoriti publicista i književni kritičar Dejan Ognjanović.

Za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, Statueta slobode dodeljena je Vojnofilmskom centru “Zastava film”, a ovu počasnu nagradu  je uručio Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala pukovniku Goranu Ikoniću, direktoru “Zastava filma”. Avramović je istakao kako je Zastava film umetnički "oreol" dobila negovanjem dokumentarnog, ne zapostavljajući ni dugometražni igrani film, kao ni igrane serije, i  da je tu napravila pravu revoluciju.  Pukovnik Ikonić je, primajući nagradu, uz zahvalnost svima koji su prepoznali značaj rada "Zastava filma", rekao  da i pored mnogobrojnih osvojenih, ova svakako ima posebno mesto.

Živorad Milosavljević je zvanično otvarajući festival i srdačno pozdravljajući prisutne, rekao kako je ovaj dan na početku šeste decenije slobodarskih filmskih svečanosti, prilika da se još jednom upute reči zahvalnosti stvaraocima koji su zaslužili Sretenjski orden pod čijim sjajem počinje ovogodišnji festival.

“U letopis festivala danas smo upisali još jedno ime likovne umetnosti i svekolike kulture - Đorđe Kadijević je još jedan ukras u lepezi trajanja i traganja za boljim i lepšim na ovom svetu.”  On je najavio film LEPTIRICA koji ćemo gledati u festivalskoj dvorani, a u dokumentarni film koji ćemo takođe videti, Kadijević je ugradio svoje životne muke i najplemenitije misli.

“Posebnu podršku na festivalu imaju najmlađi i mladi, pa tako na festivalu imamo poseban dečji program. Filmskim umetnicima čestitam na dobrim filmovima i iskreno želim da najbolji ukrase svoje vitrine Statuetama slobode. Hvala svima koji su uložili svoje znanje i napore u organizaciju našeg festivala”- poručuje Milosavljević.

Uoči ceremonije otvaranja festivala, u Centru za kulturu otvorena je izložba: “75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i kolaži Đorđa Kadijevića“

U muzičkom delu programa otvaranja nastupila ja grupa KAL, a svojim nastupom je publiku počastio i uvek rado viđen KUD „Kosmaj“ iz Sopota.

Pod sloganom “U sjaju ordena - za film i slobodu” će do 8. jula u takmičarskom programu biti prikazan 21 film, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su predsedavajuća Ana Maria Rosi, rediteljka, Mihaela Stamenković, glumica i Rade Radivojević, kompozitor.

Film koji je publika imala priliku da pogleda nakon ceremonije otvaranja 51. Filmskog festivala u Sopotu je VERA Nedeljka Kovačića, a festival će se 8. jula zatvoriti filmom OLUJA, Miloša Radunovića, kada će biti dodeljene festivalske nagrade.