Пратите нас

ОТВОРЕН 51. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ, уручене почасне Hаграде фестивала

Уз ватромет, фанфаре и дефиле филмских екипа, отворен је 51. Филмски фестивал у Сопоту и овом приликом су почасне Статуете слободе уручене сценаристи и редитељу Ђорђу Кадијевићу за животно дело и „Застава филму“ за допринос српској и југословенској кинематографији поводом 75 година постојања.

Глумце, редитеље, продуценте, чланове жирија дочекивали су: председавајући Одбора фестивала Живорад Милосављевић, уметнички директор фестивала Александар Аврамовић, директорка Центра за културу Сопот, Драгана Чолић, као и многобројна публика.

Награду за животно дело Ђођу Кадијевићу, чије остварење „Лептирица“  ове године обележава 50 година постојања, уручио је Живорад Милосављевић, председник фестивалског Одбора.

Примајући награду Кадијевић је рекао: “Хвала што сте дошли, то ми даје огромну сатисфакцију, провео сам 60 година на филму, али не за себе, радио сам за вас, за оне пре вас и за оне после вас и ово је за мене један незабораван и диван тренутак!”

У присуству поштованог уметника Ђорђа Кадијевића, о његовом делу ће на панелу 7. јула, између осталих, говорити публициста и књижевни критичар Дејан Огњановић.

За изузетан допринос српској и југословенској кинематографији, Статуета слободе додељена је Војнофилмском центру “Застава филм”, а ову почасну награду  је уручио Александар Аврамовић, уметнички директор фестивала пуковнику Горану Иконићу, директору “Застава филма”. Аврамовић је истакао како је Застава филм уметнички "ореол" добила неговањем документарног, не запостављајући ни дугометражни играни филм, као ни игране серије, и  да је ту направила праву револуцију.  Пуковник Иконић је, примајући награду, уз захвалност свима који су препознали значај рада "Застава филма", рекао  да и поред многобројних освојених, ова свакако има посебно место.

Живорад Милосављевић је званично отварајући фестивал и срдачно поздрављајући присутне, рекао како је овај дан на почетку шесте деценије слободарских филмских свечаности, прилика да се још једном упуте речи захвалности ствараоцима који су заслужили Сретењски орден под чијим сјајем почиње овогодишњи фестивал.

“У летопис фестивала данас смо уписали још једно име ликовне уметности и свеколике културе - Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепези трајања и трагања за бољим и лепшим на овом свету.”  Он је најавио филм ЛЕПТИРИЦА који ћемо гледати у фестивалској дворани, а у документарни филм који ћемо такође видети, Кадијевић је уградио своје животне муке и најплеменитије мисли.

“Посебну подршку на фестивалу имају најмлађи и млади, па тако на фестивалу имамо посебан дечји програм. Филмским уметницима честитам на добрим филмовима и искрено желим да најбољи украсе своје витрине Статуетама слободе. Хвала свима који су уложили своје знање и напоре у организацију нашег фестивала”- поручује Милосављевић.

Уочи церемоније отварања фестивала, у Центру за културу отворена је изложба: “75 година Војнофилмског центра „Застава филм“ и колажи Ђорђа Кадијевића“

У музичком делу програма отварања наступила ја група КАЛ, а својим наступом је публику почастио и увек радо виђен КУД „Космај“ из Сопота.

Под слоганом “У сјају ордена - за филм и слободу” ће до 8. јула у такмичарском програму бити приказан 21 филм, а о наградама ће одлучивати жири у коме су председавајућа Ана Мариа Роси, редитељка, Михаела Стаменковић, глумица и Раде Радивојевић, композитор.

Филм који је публика имала прилику да погледа након церемоније отварања 51. Филмског фестивала у Сопоту је ВЕРА Недељка Ковачића, а фестивал ће се 8. јула затворити филмом ОЛУЈА, Милоша Радуновића, када ће бити додељене фестивалске награде.