Pratite nas

ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJE 51. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

Danas, 27. juna, je u Kinoteci održana Konferencija za medije povodom 51. Filmskog festivala u Sopotu, na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala,  Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu u Sopotu i pukovnik Goran Ikonić, direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

Umetnički direktior festivala Aleksandar Avramović je, u svojoj reči, podsetio kako je prvih pedeset godina festivala okončano visokim priznanjem - Sretenjskim ordenom trećeg stepena „za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima“ koje pripada hiljadama umetnika i filmskih radnika koji su ugradili svoja dela u ovaj festival.

U programu festivala posebno je istakao film USTA PUNA ZEMLjE, poslednji film legendarnog Puriše Đorđevića. Rekao je kako ostala dela potpisuju uglavnom mlađi autori u čijim podelama nastupa “plejada sjajnih, talentovanih glumaca“.

Avramović je naveo da se u šestodnevnom programu festivala nalazi 37 naslova, među kojima je i 9 vrhunskih ostvarenja majstora animacije iz fundusa "Zastava filma", a kao povod je naveo jubilej 75 godina „Zastava filma“ gde su nastali mnogi biseri filmskog nasleđa. Avramović je najavio i prigodnu izložbu koja će zajedno sa kolažima Đorđa Kadijevića biti postavljena u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu.

Đorđe Kadijević će kao, prema Avramovićevim rečima, utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih serija „Vuk Karadžić“, na svečanom otvaranju u Sopotu primiti Statuetu slobode za životno delo. Počasna nagrada će biti dodeljena  i VFC „Zastava film“ za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji tokom 75 godina rada.

Biće prikazan film OFLAG XII B Đorđa Milosavljevića Gere u kome Đorđe Kadijević učestvuje, a koji je nastao u produkciji „Zastava filma“.

Umetnički direktor je povodom 50 godina legendarnog filma LEPTIRICA, najavio panel u kome će pored autora, i stručnjaka za Kadijevićevo delo, kao uvodničar  učestvovati autor monumentalne biografije o Kadijeviću,

Avramović je iz programa takođe izdvojio i kratki igrani film SVAŠTA, mladog Strahinje Mlađenovića sa legendarnom domaćicom učesnika i gostiju sopotskog festivala, Nadom Savkić (kafana „Kod Tome i Nade), u glavnoj ulozi.

Naveo je imena žirija koji će odlučivati o nagradama festivala: to su rediteljka Ana Maria Rosi, glumica Mihaela Stamenković i kompozitor Rade Radivojević.

Završavajući svoje obraćanje, pored podsećanja na "Sofest plus"- reviju nagrađenih filmova 11. jula, Avramović je uputio poziv na otvaranje festivala u ime grupe KAL i folklornog sastava KUD Kosmaj, najavljujući tradicionalni vatromet i vožnju fijakerima.

Živorad Milosavljević je, naglasivši svoju dvojaku ulogu -  predsednika Odbora festivala i predsednika opštine Sopot, rekao da mu je drago što je 51. festival pred nama.

„Radeći pripremu festivala, kao Odbor, nastojali smo da omogućimo da se publici prikaže ono što je prošlogodišnja produkcija, kako ne bi bila uskraćena za prošlogodišnja dešavanja, međutim, ta „budžetska priča“ zanivala se na preživljavanju“ rekao je Milosavljević. „Grad tradicionalno odvaja sredstva za festival  neophodna za rad CEBEF-a, a  koja su nažalost nedovoljna“,  i skrenuo je pažnju na neophodno izdvajanje iz budžeta gradske opštine Sopot.

„Bitno je da to publika ne oseti, da se ne ugrozi organizacija i da se festival održi bar na nivou ranijih godina“ - zaključio je Milosavljević.

"Što se samog Sopota tiče, mi nastojimo da ga uredimo i sredimo, on dobija svoja nova obeležja, širi se, mnogo ljudi dolaze i naseljava se, što ga zaista čini ozbiljnom destinacijom i poželjnim mestom za život."

„Drago nam je da smo uspeli da održimo ovu manifestaciju koja je imala svoje uspone i padove - od partizanskog filma, preko promene koncepta festivala, pa do slobode u najširem smislu - da poslednjih godina to bude festival domaćih ostvarenja, sa ambicijom da jednog dana preraste u nacionalni festival“ - izjavio je Milosavljević.

Dragana Čolić je, napominjući kako se zakoračilo u drugi pedeset godina festivala u Sopotu, rekla da je Centar za kulturu kao domaćin festivala i ove godine spreman da sa zadovoljstvom dočeka i ugosti sve ljubitelje filmske umetnosti, cenjene članove filmskih ekipa i dugogodišnje prijatelje i saradnike ove manifestacije.  „Ove godine je filmski program veoma zanimljiv, već sada se javlja velika zainteresovanost publike za filmove. Karte su, kao i svih prethodnih godina besplatne i moći će da se rezervišu preko telefona Centra za kulturu u Sopotu. Naročito smo ponosni na dečji filmski program, koji privlači puno posetilaca.“  Ona je pozvala ljude dobre volje da dođu u Sopot i osete atmosferu filmskih svečanosti.

Pukovnik Goran Ivković, direktor "Zastava filma", se na početku svog obraćanja našalio rečima: „Izvinite ako malo militarizujemo festival, ali vojska je pored borbenih sposobnosti uvek negovala i kulturološke i tradicionalne vrednosti, pa je tako "Zastava film"  već 75 godina u sastavu naše vojske. Istorija vojne kinematografije je počela 1916.godine kada je naredbom vojvode Petra Bojovića u Solunu formirano odeljenje koje u svom sastavu ima kinematografski deo,“

Uz zahvaljivanje organizatoru koji je prepoznao značaj i uvrstio ostvarenja "Zastava filma" u programski deo festivala, Ikonić je rekao da je „Zastava filmu“  čast da bude deo festivala, i da je zadovoljsan što će publika imati prilike da vidi ostvarenja iz njegove bogate istorije.

„Na izložbenoj postavci ćemo pokušati da kroz fotografije i eksponate prikažemo dugogodišnju istoriju, kao i kroz nekoliko animiranih  filmova, koji će biti emitovani pre projekcija glavnih filmova. Biće tu i  edukativni filmovi koji su pravljeni za mlade generacije“ najavio je Ikonić.

Kako je rekao, zadatak Zastava filma je da prati dešavanja u Ministarstvu odbrane Vojske Srbije i obaveštava javnost o tom radu, ali i da se od početka formiranja bavi i umetničkim radom i naglasio produkciju dokumentarnog filma koja takođe ima značajnu istoriju. Posebno je istakao dokumentarni film OFLAG XII B na 51. Festivalu u Sopotu u produkciji "Zastava filma", u komĐorđe Kadijević govori o okolnostima iz sopstvenog života.