Пратите нас

Конференција за медије поводом 52. Филмског фестивала у Сопоту

На конференцији за новинаре одржаној у Југословенској кинотеци поводом 52. Филмског фестивала у Сопоту учествовали су Живорад Милосављевић, председавајући Одбора фестивала и председник Општине Сопот, Александар Аврамовић, уметнички директор фестивала и Драгана Чолић, директорка Центра за културу Сопот.

Живорад Милосављевић је говорио о све тежем материјаном положају фестивала и покушајима да се фестивал одржи на достојном нивоу, подсећајући како сви трошкови из године у годину расту, као и на важност манифестације од културног значаја за приградску општину, - " Фестивал траје 52. године, што потврђује да се у Сопоту воли филм."- рекао је Милосављевић.

У име становника Сопота, Милосављевић је подсетио како они увек спремно и гостољубиво дочекају госте фестивала, и позвао је да се дође у Сопот и ужива како у 6 филмских дана тако и споредним дешавањима која прате фестивал.

Александар Аврамовић је, говорећи о фестивалском програму, истакао форму фестивала у Сопоту као националног фестивала са мањинским копродукцијама, најавио је приказивање укупно 31 филма на овогодишњем издању, од којих је 24 у такмичарском програму, а међу њима је премијера филма Николе Лоренцина „ Драва се не предаје" у продукцији Застава филма. Најавио је и приказивање филмова за најмлађе, као и три почасне пројекције документарних филмова.

Почасне награде - Статуете слободе, ће ове године бити уручене колективима Филмских новости и Југословенској кинотеци, док ће појединачна награда за животно дело припасти Предрагу Пеги Поповићу - „ првом дипломираном сниматељу у бившој СФРЈ, некада декану ФДУ, дивном човеку , колеги, пријатељу, - речима пуним хвале за овог ствараоца раскошног талента изразио се Аврамовић. „На панелу посвећеном Пеги Поповићу 2. јула у подне у ЦЗК Сопот биће сигурно занимљивих прича" - најавио је Аврамовић.

Осврнувши се на традиционално отварање фестивала, Аврамовић је нагласио да ће бити весело, свечано, уз фијакере и ватромет, музички програм који ће употпунити Хуса Алијевић (јунак фима „Недеља" који ће бити приказан на фестивалу) и очекиван велики број мештана на улицама.

Аврамовић је подсетио и на пратеће програме фестивала, изложбу слика Ратомира Пантића Звишког, уметника из Сопота, као и неколико занимљивих експоната Филмских новости и Кинотеке, као и програм „СОФЕСТ плус", поклон грађанима након фестивала који ће се одржати у Културном центру Београда.

Драгана Чолић је нагласила да је основни задатак Центра за културу у Сопоту да у сарадњи за Општином Сопот и да заједно за Центром београдских фестивала обезбеди организационо-техничке услове за отварање и одржавање фестивала, и обавестила да су завршне припреме у току. Чолић очекује да посета фестивалу буде већа ове године, с обзиром да многи суграђани проводе одморе у Сопоту и влада интересовање за филмове. Подсетила је да се резервација улазница за фестивал, које су бесплатне, може обавити телефонским путем. (преко телефонског броја Центру за културу у Сопоту)

Galerija