Pratite nas

Izložba: “ 75 godina VFC „Zastava film“ i kolaži Đorđa Kadijevića“

18.30, Galerija CZK Sopot

U Galeriji Centru za kulturu Sopot, pre otvaranja festivala, otvorena je izložba  sa nazivom „75 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i kolaži Đorđa Kadijevića“. Član Odbora festivala, Dragan Marinković je, najavljujući izložbu kao prateći program festivala, ovom prilikom citirao par rečenica Milana Anđelkovića iz zapisa o Kadijevićevim kolažima.
“Kolaži Đorđa Kadijevića su najkasnije obznanjeni njegov dar. Premda su izazvali divljenje Peđe Milosavljevića, Miće Popovića ili Dragoša Kalajića, autor ih nije iznosio u svet. Tek je na insistiranje Dragana Milivojevića Paleta pristao na prvu izložbu 2019. godine. Sada su, međutim pred nama i neka nova ostvarenja, te mala tajna postaje - i u budućnosti će tek biti - veliko otkriće. Jer, iako je reč o kolažima, u njima uviđamo ubedljivost kao da su naslikani, vidimo znanje, majstorstvo u sprovođenju duboke perspektive, hromatiku bez greške, savršenstvo u odnosu između valera i sve ono što krasi uspela dela likovne umetnosti.”

Direktor “Zastava filma” pukovnik Goran Ikonić je na otvaranju izložbe izjavio:
"Pokušaćemo da  kroz jednu malu izložbenu postavku koju smo priredili ovde u Centru za kulturu pomognemo da steknete utisak šta je to "Zastava film" uradila za sedam i po po decenija postojanja, a naravno, u našoj kući se nalazi veći deo naše riznice dragocenog filmskog materijala koji je skupljan za ovo vreme. Tu su na hiljade dokumentarnih, nastavnih, igranih i kratkih igranih filmova, raznih materijala koji govore i prenose javnosti  šta sistem odbrane Vojske Srbije radi. Publika će imati prilike da tokom trajanja festivala vidi i deo animiranih filmova koje smo radili tokom postojanja. U dokumentarnom filmu OFLAG, Đorđe Kadijević priča o svojoj životnoj drami - njegov je otac bio jedan od tih logoraša koji je 1942.godine odveden u oficirske logore.

Izložba 75 godina VFC „Zastava film”  i kolaži Đorđa Kadijevića biće postavljena u Galeriji CZK Sopot za vreme trajanja festivala.