Пратите нас

Изложба: “ 75 година ВФЦ „Застава филм“ и колажи Ђорђа Кадијевића“

18.30, Галерија ЦЗК Сопот

У Галерији Центру за културу Сопот, пре отварања фестивала, отворена је изложба  са називом „75 година Војнофилмског центра „Застава филм“ и колажи Ђорђа Кадијевића“. Члан Одбора фестивала, Драган Маринковић је, најављујући изложбу као пратећи програм фестивала, овом приликом цитирао пар реченица Милана Анђелковића из записа о Кадијевићевим колажима.
“Колажи Ђорђа Кадијевића су најкасније обзнањени његов дар. Премда су изазвали дивљење Пеђе Милосављевића, Миће Поповића или Драгоша Калајића, аутор их није износио у свет. Тек је на инсистирање Драгана Миливојевића Палета пристао на прву изложбу 2019. године. Сада су, међутим пред нама и нека нова остварења, те мала тајна постаје - и у будућности ће тек бити - велико откриће. Јер, иако је реч о колажима, у њима увиђамо убедљивост као да су насликани, видимо знање, мајсторство у спровођењу дубоке перспективе, хроматику без грешке, савршенство у односу између валера и све оно што краси успела дела ликовне уметности.”

Директор “Застава филма” пуковник Горан Иконић је на отварању изложбе изјавио:
"Покушаћемо да  кроз једну малу изложбену поставку коју смо приредили овде у Центру за културу помогнемо да стекнете утисак шта је то "Застава филм" урадила за седам и по по деценија постојања, а наравно, у нашој кући се налази већи део наше ризнице драгоценог филмског материјала који је скупљан за ово време. Ту су на хиљаде документарних, наставних, играних и кратких играних филмова, разних материјала који говоре и преносе јавности  шта систем одбране Војске Србије ради. Публика ће имати прилике да током трајања фестивала види и део анимираних филмова које смо радили током постојања. У документарном филму ОФЛАГ, Ђорђе Кадијевић прича о својој животној драми - његов је отац био један од тих логораша који је 1942.године одведен у официрске логоре.

Изложбa 75 година ВФЦ „Застава филм”  и колажи Ђорђа Кадијевића биће постављена у Галерији ЦЗК Сопот за време трајања фестивала.