Пратите нас

“ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА“ након доделе Награда Филмског фестивала у Сопоту

Након доделе награда на затварању овогодишњег Филмског фестивала у Сопоту 6. јула у 21 час, биће приказан филм „Хероји  Халијарда“ у режији Радоша Бајића.
Ратна драма Хероји Халијарда инспирисана је највећом појединачном акцијом спасавања око 500 америчких и других савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства. Догађај се одиграо 1944. године на импровизованом аеродрому у селу Прањани у подножју Сувобора уз логистичку подршку Југословенске војске у отаџбини под командом Драже Михајловића. Ова акција је позната по кодном имену операција Халијард.
Кључни актери филма „Хероји Халијарда“ су чланови породице Јовић, која је разапета између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки наследник кога отац жели да сачува, растрзан је између две стране. Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цео један народ одводе у суноврат.
Филм је као редитељ потписао Радош Бајић, који је писао и сценарио, уз косценаристе Душана Ковачевића и Страхињу Маџаревића.
Улоге тумаче Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Никола Ракочевић, Радован Вујовић, Нела Михаиловић, Стивен Вилијам Мур, Чубрило Чупић, Нина Нешковић, Теодора Драгићевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Небојша Љубишић..
„Хероји Халијарда“ први  је српски филм који је приказан у Конгресу Сједињених Америчких Држава - који показује пријатељство Срба и Американаца у Другом светском рату.
Тим поводом је Радош Бајић изјавио за РТС: „Указана нам је велика част. Вероватно је Халијард једини српски, вероватно и југословенски филм који ће бити приказан на једном таквом значајном месту у Америци. Веома је важно што ће само приказивање нашег филма, које ће видети конгресмени и сенатори оба Дома америчког Конгреса, угледни, културни, јавни, радници америчког друштва, што ће отворити једну нову етапу, рекaо бих, у разумевању нечега што је основа будућности српског народа, а то је, да тако кажем, потцртавање пријатељских веза између америчке нације и малог, а поносног нашег српског народа“, сматра Бајић.