Pratite nas

Film VERA na otvaranju 51. Filmskog festivala u Sopotu

Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg 51. izdanja Filmskog festivala u Sopotu 3. jula u 21.30 čaova, biće prikazan film VERA mladog reditelja Nedeljka Kovačića kome je ovo debitantsko ostvarenje. Kovačića je istinita priča o višestrukoj špijunki iz vremena II svetskog rata inspirisala  da u melodrami sa elementima trilera prikaže psihološki profil „srpske Mata Hari“.

Za Veru Pešić važi da je plenila svojom lepotom, govorila je šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, i uplovila je u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije je marljivo prikupljala i raportirala jugoslovenskoj službi.

Veza sa Karlom Krausom (kog u filmu tumači Petar Zekavica), visokorangiranim nemačkim obaveštajcem u Kraljevini Jugoslaviji, nije bila po volji ljudima iz našeg vojnog i obaveštajnog vrha, koji su takođe za nju zainteresovani. Vera uskoro upada među interese Kraljevine Jugoslavije, Nemačke i Britanije i započinje određene špijunske aktivnosti, a ovakvi izazovi napravili su od nje višestrukog špijuna.

Film se drži ženske vizure i obrađuje položaj žene u muškom svetu — kako tradicionalno balkanskom, tako i profesionalno špijunskom.

Mišljenje kritike je da je lik Vere Pešić koji u filmu VERA tumači Jovana Stojiljković, jedan od „najzanimljivijih, najkompleksnijih i, spram aktivnog prisustva u priči, najdominantnijih ženskih karaktera u našoj kinematografiji u poslednje vreme“.

Povodom prikazivanja filma Vera na otvaranju filmskog festivala u Sopotu, glumica Jovana Stojiljković je rekla: „ Drago mi je što film Vera otvara festival u Sopotu, nadam se da ću stići da dođem na otvaranje. Uloga Vere je za mene važna i draga, taj proces mi je potvrdio da je za svaki rad neophodan uloženi trud, posvećenost, strpljenje i poverenje.“

Film je snimljen po ideji producentkinje Danke Milošević, a do sada ga je pogledalo više od 90.000 ljudi kod nas, u Republici Srpskoj, kao i u zapadnoj Evropi. Pored Jovane Stojiljković i Petra Zekavice, uloge tumače Tihomir Stanić, Vuk Kostić, Nikola Kojo, Aleksandar Srećković, Viktor Savić..