Пратите нас

Филм ВЕРА на отварању 51. Филмског фестивала у Сопоту

На свечаном отварању овогодишњег 51. издања Филмског фестивала у Сопоту 3. јула у 21.30 чаова, биће приказан филм ВЕРА младог редитеља Недељка Ковачића коме је ово дебитантско остварење. Ковачића је истинита прича о вишеструкој шпијунки из времена II светског рата инспирисала  да у мелодрами са елементима трилера прикаже психолошки профил „српске Мата Хари“.

За Веру Пешић важи да је пленила својом лепотом, говорила је шест језика, кретала се у највишим београдским круговима, и упловила је у шпијунске воде и постала сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе. Информације је марљиво прикупљала и рапортирала југословенској служби.

Веза са Карлом Краусом (ког у филму тумачи Петар Зекавица), високорангираним немачким обавештајцем у Краљевини Југославији, није била по вољи људима из нашег војног и обавештајног врха, који су такође за њу заинтересовани. Вера ускоро упада међу интересе Краљевине Југославије, Немачке и Британије и започиње одређене шпијунске активности, а овакви изазови направили су од ње вишеструког шпијуна.

Филм се држи женске визуре и обрађује положај жене у мушком свету — како традиционално балканском, тако и професионално шпијунском.

Мишљење критике је да је лик Вере Пешић који у филму ВЕРА тумачи Јована Стојиљковић, један од „најзанимљивијих, најкомплекснијих и, спрам активног присуства у причи, најдоминантнијих женских карактера у нашој кинематографији у последње време“.

Поводом приказивања филма Вера на отварању филмског фестивала у Сопоту, глумица Јована Стојиљковић је рекла: „ Драго ми је што филм Вера отвара фестивал у Сопоту, надам се да ћу стићи да дођем на отварање. Улога Вере је за мене важна и драга, тај процес ми је потврдио да је за сваки рад неопходан уложени труд, посвећеност, стрпљење и поверење.“

Филм је снимљен по идеји продуценткиње Данке Милошевић, а до сада га је погледало више од 90.000 људи код нас, у Републици Српској, као и у западној Европи. Поред Јоване Стојиљковић и Петра Зекавице, улоге тумаче Тихомир Станић, Вук Костић, Никола Којо, Александар Срећковић, Виктор Савић..