Pratite nas

51. Filmski festival u Sopotu 2023.

U SJAJU ORDENA - ZA FILM I SLOBODU

51. Filmski festival u Sopotu od 3. do 8. jula 2023.

Filmski festival u Sopotu, u organizaciji Centra beogradskih festivala u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, održaće se 51. put od  3. do 8. jula 2023, pod sloganom U SJAJU ORDENA - ZA FILM I SLOBODU.

Cilj festivala u Sopotu je da se publici predstavi domaća filmska produkcija - srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastali u prethodnih godinu dana.  Tako će u toku šest dana Filmskog festivala u Sopotu biti prikazano 37 ostvarenja, od kojih je 21 film u takmičarskom programu  u okviru kojeg se nalaze tri manjinske koprodukcije. Filmsku publiku takođe očekuju projekcije 9 kratkih animiranih filmova Vojnofilmskog centra „Zastava film“, kao i 5 filmova koji su posvećeni najmlađoj publici.

O nagradama će odlučivati stručni žiri u čijem sastavu su dve nekadašnje dobitnice nagrade festivala u Sopotu: rediteljka Ana Maria Rosi i glumica Mihaela Stamenković, kao i kompozitor Radivoje Rade Radivojević.

Žanrovski raznoliku programsku ponudu festivala u Sopotu čine filmovi koji su „punili“ bioskopske sale tokom sezone iza nas (MUNjE, Sv. PETKA - KRST U PUSTINjI, INDIGO KRISTAL....), a među kojima su i naslovi koji su premijerno prikazivani na ovogodišnjem 51. FEST-u  (USTA PUNA ZEMLjE, TROJE, OVUDA ĆE PROĆI PUT, TRAGOVI, PRAZNIK RADA, PROBUDI ME).

Tradicionalno svečano otvaranje festivala uz uvek željno očekivani vatromet održaće se 3. jula  ispred Centra za kulturu u Sopotu uz defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodelu počasne nagrade kao i koncertni program. U muzičkom delu nastupiće renomirana world music grupa KAL, a održaće se uvek rado viđen nastup Kulturno-umetničkog društva KOSMAJ iz Sopota. Nakon ceremonije otvaranja festivala biće prikazan film VERA, reditelja Nedeljka Kovačića

Počasna nagradaStatueta slobode” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti će ove godine biti uručena eminentnom reditelju i scenaristi Đorđu Kadijeviću, čiji kultni film LEPTIRICA ove godine obeležava 50. godina od premijere. Počasna nagrada će takođe biti uručena  VCS „Zastava film“ za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji tokom 75 godina rada.
U pratećem programu festivala, publika će, u galeriji Centra za kulturu Sopot, moći da pogleda izložbu “75 godina Vojnofilmskog centra „ZASTAVA FILM” i kolaži Đorđa Kadijevića“.

Panelu „Leptirica - 50 godina, delo Đorđa Kadijevića zauvek“,  u petak 7. jula, u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu,  prisustvovaće sam reditelj, ovogodišnji laureat, kao i relevantni stručnjaci za njegovo stvaralaštvo. Ha panelu će učestvovati i autorska ekipa  filma OFLAG XII B.

Program „Sofest plus“, revija nagrađenih filmova 51. Filmskog festivala u Sopotu biće održana 11. jula u Domu omladine u Beogradu.

Ulaz na sve programe festivala u Sopotu je besplatan.