Пратите нас

51. Филмски фестивал у Сопоту 2023.

У СЈАЈУ ОРДЕНА - ЗА ФИЛМ И СЛОБОДУ

51. Филмски фестивал у Сопоту од 3. до 8. јула 2023.

Филмски фестивал у Сопоту, у организацији Центра београдских фестивала у сарадњи са Центром за културу Сопот, одржаће се 51. пут од  3. до 8. јула 2023, под слоганом У СЈАЈУ ОРДЕНА - ЗА ФИЛМ И СЛОБОДУ.

Циљ фестивала у Сопоту је да се публици представи домаћа филмска продукција - српски филмови и мањинске копродукције настали у претходних годину дана.  Тако ће у току шест дана Филмског фестивала у Сопоту бити приказанo 37 остварења, од којих је 21 филм у такмичарском програму  у оквиру којег се налазе три мањинске копродукције. Филмску публику такође очекују пројекције 9 кратких анимираних филмова Војнофилмског центра „Застава филм“, као и 5 филмова који су посвећени најмлађој публици.

О наградама ће одлучивати стручни жири у чијем саставу су две некадашње добитнице награде фестивала у Сопоту: редитељка Ана Мариа Роси и глумица Михаела Стаменковић, као и композитор Радивоје Раде Радивојевић.

Жанровски разнолику програмску понуду фестивала у Сопоту чине филмови који су „пунили“ биоскопске сале током сезоне иза нас (МУЊЕ, Св. ПЕТКА - КРСТ У ПУСТИЊИ, ИНДИГО КРИСТАЛ....), а међу којима су и наслови који су премијерно приказивани на овогодишњем 51. ФЕСТ-у  (УСТА ПУНА ЗЕМЉЕ, ТРОЈЕ, ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ, ТРАГОВИ, ПРАЗНИК РАДА, ПРОБУДИ МЕ).

Традиционално свечано отварање фестивала уз увек жељно очекивани ватромет одржаће се 3. јула  испред Центра за културу у Сопоту уз дефиле филмских екипа и гостију фестивала, доделу почаснe наградe као и концертни програм. У музичком делу наступиће реномирана world music група КАЛ, а одржаће се увек радо виђен наступ Културно-уметничког друштва КОСМАЈ из Сопота. Након церемоније отварања фестивала биће приказан филм ВЕРА, редитеља Недељка Ковачића

Почасна наградаСтатуета слободе” за изузетан допринос филмској уметности ће ове године бити уручена еминентном редитељу и сценаристи Ђорђу Кадијевићу, чији култни филм ЛЕПТИРИЦА ове године обележава 50. година од премијере. Почасна награда ће такође бити уручена  ВЦС „Застава филм“ за изузетан допринос српској и југословенској кинематографији током 75 година рада.
У пратећем програму фестивала, публика ће, у галерији Центра за културу Сопот, моћи да погледа изложбу “75 година Војнофилмског центра „ЗАСТАВА ФИЛМ” и кoлажи Ђорђа Кадијевића“.

Панелу „Лептирица - 50 година, дело Ђорђа Кадијевића заувек“,  у петак 7. јула, у Галерији Центра за културу у Сопоту,  присуствоваће сам редитељ, овогодишњи лауреат, као и релевантни стручњаци за његово стваралаштво. Ha панелу ће учествовати и ауторска екипа  филма ОФЛАГ XII B.

Програм „Софест плус“, ревија награђених филмова 51. Филмског фестивала у Сопоту биће одржана 11. јула у Дому омладине у Београду.

Улаз на све програме фестивала у Сопоту је бесплатан.