Pratite nas

Poslednji film Puriše Đorđevića na 51. Filmskom festivalu u Sopotu

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, Mladomir Puriša Đorđević (1924 - 2022) snimio je više od 80 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su prikazivani na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu. Dobitnik je nekoliko Zlatnih arena u Puli, najvažnijem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Film "Usta puna zemlje" je premijerno prikazan  na ovogodišnjem FEST-u, a pomoćnik reditelja Puriše Đorđevića Ognjen Petković. je imao prliku da na ovom projektu bude najbliži saradnik velikog srpskog redielja. Kako je istakao, Puriša Đorđević je bio veoma kompleksan čovek i reditelj.

- Iako sam Purišu upoznao ranije u KPGT-u sve je počelo u stanu naše kostimografkinje Branke Kulijer. Ali pre toga me je pozvao Ljubiša Ristić i pitao da li želim da pomognem Puriši da napravi film, i bila je to i čast i privilegija. Počeli smo sa pripremama koje su trajale od marta, aprila prošle godina sa idejom da snimanje krene jun-jul, tako da Puriša, budući da izlazi na konkurs FCS-a sa piscem kakav je bio Brana Šćepanović, ima scenario i urađenu knjigu snimanja. U međuvremenu se sve to menjalo, razmišljalo se o lokacijamna, o kastingu. Naravno bila je i čast i privilegija i nastao je, mislim, odličan film - smatra Petković i dodaje:

- Tehnologija i tehnika napreduju naverovatnom brzinom i to se posebno vidi na filmu i naravno da smo morali da Purišu uputimo u određene tehničke i tehnološke stvari, ali sa druge strane on je imao neverovatne ideje i njegovo je razmišljanje neverovatno sveže. Imao je neverovatan nerv, a to je bilo presudno da napravi u životu sve što je napravio. Puriša je čovek koji je stalno radio. Pisao je. Pisao je na pisaćoj mašini, nije koristio računare. To je govorilo da je on nekim razmišljanima posvetio vreme. Nekada su to bila neka uputsva, nekada pisma saradnicima u kojima je sapoštavao svoje mišljenje i razmišljanja.

Ognjen je najpre završio glumu, pa doktorirao audiovizuelne umetnosti i počeo da se bavi filmom.

Na FEST-ovoj konferenciji za medije povodom najave Purišinog filma, bila je prisutna autorska i glumačka ekipa fima: Dragan Jeličić, urednik filmskog programa platforme „Apolon”, Ognjen Petković prvi pomoćnik reditelja, kao i glumci u filmu - Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov.

Glavna uloga Marka poverena je Radivoju Raši Bukviću koji je u susretu sa medijima rekao da je čitao roman Branimira Šćepanovića pre 20 godina i stalno su mu se javljale slike u glavi kako bi to delo moglo da se ekranizuje.

- Desilo se da sam dobio poziv od Ljubiše Ristića, koji je posredovao između Puriše i ekipe. Nisam  poznavao Purišu, ali sam odmah pristao. Snimajući sa Purišom vrlo brzo sam shvatio da smo u pokušaju stvaranja remek-dela - istako je Radivoje Bukvić.

Prema njegovoj oceni priča je izuzetno zahtevna i bilo je hrabro od Puriše i ravno ludilu što se upušta u ovaj projekat, jer se radio u narativu bez dijaloga. Kako je naveo, Puriša je govorio kako je decenijama maštao da ekranizuje ovaj roman.

- Imao je tako neverovatnu mladalačku energiju sa svojih 98 godina. Bio je čovek koji je formirao i obeležio čitavu jednu epohu jugoslovenske kinematografije - kazao je Bukvić i ocenio da se stalno trudio da na ovom filmu unapredi priču:

- Improvizacijom je nadomeštao tekst. Bio je i fantastičan glumac, videćete ga u ovom filmu. Čim se svi smeškamo, znači da je ostavio dubok trag u svima nama - istakao je Bukvić.

Glumica Sonja Kolačarić istakla je kako lik koji ona tumači ne postoji u romanu:

- Njega je Puriša osmislio, izmaštao i stvorio. Susret sa njim mi je definitivno najjači utisak sa snimanja ovog filma. Bilo je jasno vidljivo sve što je stvarao tolikih decenija, ceo svoj život, 70 godina karijere, način na koji radi sa glumcima i režira… Pamtiću ovaj proces ceo život - rekla je Kolačarić.

- Napisao je nekoliko verzija scenarija i knjige snimanja, više varijanti vizije tog filma. Iz njega je  bujala želja da ekranizuje ovaj roman, da nijednog trenutka nisam imao utisak da je on star čovek na bilo koji način. A ipak je imao 98 godina. „Usta puna zemlje“ su prava kruna Purišine karijere - istakao je Petković.

Prema mišljenju glumca Andrije Kovača većina scena snimljena je u šumama Beograda, a da je metod rada režisera bio dat u momentu, gotovo mimo knjige snimanja.

 - Bilo je zanimljivije slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kad je snimanje krenulo, bila je čuvena njegova replika: ‘Sad ćete da vidite kako se režira!’. I bile su to majstorije, neretko nepredvidive. Mislim da smo napravili pravi likovni i umetnički film - rekao je on.

Prema rečima Dragana Jeličića prvi sastanak sa rediteljem bio je u januaru 2022, da bi nakon 13 ili 14 meseci film bio snimljen.

 

Na programu festivala 51. Filmskog festivala u Sopotu 4. jula još pogledajte:

11.00  Film za decu: SONIKOV FILM 2/ 122'
Sinhronizovano na srpski /igrano-animirani film/
Režija: Džef Fauler
Uloge: Ben Švarc, Idris Elba, Džim Keri

16.00 TRAGOVI
Hrvatska, Litvanija, Srbija / 98', 2022.
Režija: Dubravka Turić
Uloge: Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Mate Gulin, Tvrtko Jurić, Dragan Mićanović, Tanja Smoje, Marina Redžepović, Aleksandra Naumov, Barbara Nola

18.00 TRAG DIVLjAČI
Srbija / 105', 2022. 
Režija: Nenad Pavlović
Uloge: Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Milena Pavlović, Jovo Maksić, Petar Zekavica, Mirko Vlahović, Filip Šovagović, Boris Milivojević, Novak Bilbija, Milan Čučilović, Nenad Heraković, Sanja Marković, Pavle Čemerikić i Milena Radulović

22.00 DžEM OD KAVIJARA
Srbija / 95’, 2022.
Režija: Ivica Vidanović
Uloge: Igor Đorđević, Zorana Bečić, Jelica Kovačević, Nenad J. Popović, Tamara Šustić, Danilo Petrović, Nikola Ugrinović, Marko Gvero, Andrija Kuzmanović, ..

 

 

 

 

 

Galerija