Пратите нас

Последњи филм Пурише Ђорђевића на 51. Филмском фестивалу у Сопоту

У својој дугој и плодној каријери, Младомир Пуриша Ђорђевић (1924 - 2022) снимио је више од 80 дугометражних и краткометражних филмова који су приказивани на најпрестижнијим светским фестивалима у Венецији и Берлину. Добитник је неколико Златних арена у Пули, најважнијем филмском фестивалу у бившој Југославији.

Филм "Уста пуна земље" је премијерно приказан  на овогодишњем ФЕСТ-у, а помоћник редитеља Пурише Ђорђевића Огњен Петковић. је имао прлику да на овом пројекту буде најближи сарадник великог српског редиеља. Како је истакао, Пуриша Ђорђевић је био веома комплексан човек и редитељ.

- Иако сам Пуришу упознао раније у КПГТ-у све је почело у стану наше костимографкиње Бранке Кулијер. Али пре тога ме је позвао Љубиша Ристић и питао да ли желим да помогнем Пуриши да направи филм, и била је то и част и привилегија. Почели смо са припремама које су трајале од марта, априла прошле година са идејом да снимање крене јун-јул, тако да Пуриша, будући да излази на конкурс ФЦС-а са писцем какав је био Брана Шћепановић, има сценарио и урађену књигу снимања. У међувремену се све то мењало, размишљало се о локацијамна, о кастингу. Наравно била је и част и привилегија и настао је, мислим, одличан филм - сматра Петковић и додаје:

- Технологија и техника напредују навероватном брзином и то се посебно види на филму и наравно да смо морали да Пуришу упутимо у одређене техничке и технолошке ствари, али са друге стране он је имао невероватне идеје и његово је размишљање невероватно свеже. Имао је невероватан нерв, а то је било пресудно да направи у животу све што је направио. Пуриша је човек који је стално радио. Писао је. Писао је на писаћој машини, није користио рачунаре. То је говорило да је он неким размишљанима посветио време. Некада су то била нека упутсва, некада писма сарадницима у којима је сапоштавао своје мишљење и размишљања.

Огњен је најпре завршио глуму, па докторирао аудиовизуелне уметности и почео да се бави филмом.

На ФЕСТ-овој конференцији за медије поводом најаве Пуришиног филма, била је присутна ауторска и глумачка екипа фима: Драган Јеличић, уредник филмског програма платформе „Аполон”, Огњен Петковић први помоћник редитеља, као и глумци у филму - Радивоје Раша Буквић, Соња Колачарић, Андрија Ковач и Лазар Јованов.

Главна улога Марка поверена је Радивоју Раши Буквићу који је у сусрету са медијима рекао да је читао роман Бранимира Шћепановића пре 20 година и стално су му се јављале слике у глави како би то дело могло да се екранизује.

- Десило се да сам добио позив од Љубише Ристића, који је посредовао између Пурише и екипе. Нисам  познавао Пуришу, али сам одмах пристао. Снимајући са Пуришом врло брзо сам схватио да смо у покушају стварања ремек-дела - истако је Радивоје Буквић.

Према његовој оцени прича је изузетно захтевна и било је храбро од Пурише и равно лудилу што се упушта у овај пројекат, јер се радио у наративу без дијалога. Како је навео, Пуриша је говорио како је деценијама маштао да екранизује овај роман.

- Имао је тако невероватну младалачку енергију са својих 98 година. Био је човек који је формирао и обележио читаву једну епоху југословенске кинематографије - казао је Буквић и оценио да се стално трудио да на овом филму унапреди причу:

- Импровизацијом је надомештао текст. Био је и фантастичан глумац, видећете га у овом филму. Чим се сви смешкамо, значи да је оставио дубок траг у свима нама - истакао је Буквић.

Глумица Соња Колачарић истакла је како лик који она тумачи не постоји у роману:

- Њега је Пуриша осмислио, измаштао и створио. Сусрет са њим ми је дефинитивно најјачи утисак са снимања овог филма. Било је јасно видљиво све што је стварао толиких деценија, цео свој живот, 70 година каријере, начин на који ради са глумцима и режира… Памтићу овај процес цео живот - рекла је Колачарић.

- Написао је неколико верзија сценарија и књиге снимања, више варијанти визије тог филма. Из њега је  бујала жеља да екранизује овај роман, да ниједног тренутка нисам имао утисак да је он стар човек на било који начин. А ипак је имао 98 година. „Уста пуна земље“ су права круна Пуришине каријере - истакао је Петковић.

Према мишљењу глумца Андрије Ковача већина сцена снимљена је у шумама Београда, а да је метод рада режисера био дат у моменту, готово мимо књиге снимања.

 - Било је занимљивије слушати његове приче којима нас је заводио док се припремао сет, а кад је снимање кренуло, била је чувена његова реплика: ‘Сад ћете да видите како се режира!’. И биле су то мајсторије, неретко непредвидиве. Мислим да смо направили прави ликовни и уметнички филм - рекао је он.

Према речима Драгана Јеличића први састанак са редитељем био је у јануару 2022, да би након 13 или 14 месеци филм био снимљен.

 

На програму фестивала 51. Филмског фестивала у Сопоту 4. јула још погледајте:

11.00  Филм за децу: СОНИКОВ ФИЛМ 2/ 122'
Синхронизовано на српски /играно-анимирани филм/
Режија: Џеф Фаулер
Улоге: Бен Шварц, Идрис Елба, Џим Кери

16.00 ТРАГОВИ
Хрватска, Литванија, Србија / 98', 2022.
Режија: Дубравка Турић
Улоге: Марија Шкаричић, Никша Бутијер, Лана Барић, Мате Гулин, Твртко Јурић, Драган Мићановић, Тања Смоје, Марина Реџеповић, Александра Наумов, Барбара Нола

18.00 ТРАГ ДИВЉАЧИ
Србија / 105', 2022. 
Режија: Ненад Павловић
Улогe: Радивоје Буквић, Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Драган Бјелогрлић, Милена Павловић, Јово Максић, Петар Зекавица, Мирко Влаховић, Филип Шоваговић, Борис Миливојевић, Новак Билбија, Милан Чучиловић, Ненад Хераковић, Сања Марковић, Павле Чемерикић и Милена Радуловић

22.00 ЏЕМ ОД КАВИЈАРА
Србија / 95’, 2022.
Режија: Ивица Видановић
Улоге: Игор Ђорђевић, Зорана Бечић, Јелица Ковачевић, Ненад Ј. Поповић, Тамара Шустић, Данило Петровић, Никола Угриновић, Марко Гверо, Андрија Кузмановић, ..

 

 

 

 

 

Galerija