•  
  • Sve naše varljive godine

   SOFEST 2018 / Vesti / Sve naše varljive godine
   26. Jun 2018.
   47. SOFEST nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja.

   47. SOFEST nastavlja  praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja.  Ove godine je taj vidokrug  proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojiima je Srbija manjinski koprducent. Tako se publici i stručnoj javnosti pruža mogućnost uvida u tematske i umetničke tokove i komparacije dosega pre svega na  EX YU prostorima.

   Za pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju 3 naslova, koliko i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film.

   U ovom drugom, pod naslovom: “Poziv”, reditelja Miloša Ljubomirovića,  glavnu ulogu, prvi put na filmu, igra višedecenijski partner i prijatelj i dobra duša Festivala - Nada Savkić, legenda kafane: “Kod Nade i Tome” u Tresijama.

   Ona je zaslužila posebnu zahvalnicu - u ime decenija dobrote.

   Nema takmičenja, pa ni filmskog, bez žirija. Specifičnost ovogodišnjeg je u tome što je njegove članove praktično izabrao prošlogodišnji žiri jer su oni dobitnici nagrada na 46. SOFESTU.

   Predsednica  Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj  “Jeseni samuraja”, a članovi  su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu: Igor Đorđević (“Slepi putnik na brodu ludaka”)  i za režiju: Bojan Vuletić (“Rekvijem za gospođu J”)

                                                                 ***

   Značajna odrednica Festivala je i obeležavanje značajnih  godišnjica i događaja koji su bitno uticali na srpski, jugoslovenski i svetski film. To je i povod da se podseti i iskaže poštovanje najznačajnijim stvaraocima domaćeg filma.

   Upravo se navršilo pet decenija od velikih studentskih nemira koji su  1968. zahvatili skoro ceo svet. U našoj ondašnjoj zemlji studentske demonstracije sui male specifičnu  društveno-političku boju, uglavnom crvenu.

   U kratkom vremenskom periodu, kao brzi voz su protutnjale  putanjom -  od snažnog, skoro tektonskog društvenog pokreta do svečanog simboličnog vraćanja ključeva fakulteta njihovim dekanima i Kozaračkog kola sa vlastima. Refleksije tih snažno kontrolisanih zbivanja i apsolutne pobede Josipa Broza lično u srpskom i jugoslovenskom filmu nisu ni izbliza imale takve nežne i svečarske konotacije. Naprotiv.

   Ali, to je tema panel diskusije u kojoj ćemo dobiti bar neke relevantne odgovore o ovoj temi u koju se, praktično, ni posle pedeset godina, nije dublje zaronilo.

   Autor ovih redova  podržava stav  kritičara Dejana Dabića, jednog od učesnika našeg panela:
   „Prilikom obeležavanja četrdeset godina od studentskih demonstracija u socijalističkoj Jugoslaviji, primećeno je utrkivanje ne samo medija, nego i nekih od aktera tih događaja, da u Petooktobarskoj Srbiji nametnu kao dominantno mišljenje kako je '68 bila moderni građanski protest, a ne bunt unutar sistema, ideološki, između Nove levice i klasika marksizma. Sudeći po tome, još ćemo čekati  ne samo na pravu istinu o '68-oj koja će sada biti predmet (doduše mnogo manjeg) tabua i to iz drugih razloga, a verovatno nećemo uskoro dobiti ni jedno celovito i autentično filmsko ostvarenje, pogotovo u rodu igranog filma.“ (GRADINA, br. 38-39, januar 2011.)

   Mi smo pokušali da izvestan metaforički odgovor damo malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu:  „1968/2018“, gde našu savremenost predstavlja plakat filma „NIGDE“, kojim se otvara 47. SOFEST.

   Mozaik ove teme će dopuniti i sjajni dolkumentarni filmovi: najnoviji:  „Ideal 68“, autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i nešto stariji: „Zabranjeni bez zabrane“, Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića. Za svečano otvaranje su se pobrinule Filmske novosti, od kojih smo dobili 12 minuta filmskih  dokumenata iz 1968.

   Zahvaljujemo producentima na besplatno ustupljenim filmovima, a All Jazeeri Balkans i što nam se pridružila kao medijski partner. Zahvalnost za podršku dugujemo i Ministarstvu kulture i Filmskom centru Srbije.

                                                                 ***

   Žao nam je što ove godine nećemo moći da neposredno pozdravimo  Gorana Paskaljevića, „krivca“ za ovogodišnju tematsku boju Festivala, ali se radujemo što će on biti pored svog malog unuka, NEGDE u dalekoj Kanadi. Publika će, svakako, još jednom uživati u njegovom „Varljivom letu '68“, koje prikazujemo u čast nagrađenih.

   Radujemo se i što ćemo imati priliku da, zajedno sa hiljadama gledalaca, proslavimo redak stvaralački jubilej maestra Vojkana Borisavljevića, koji je pre pola veka svojom muzikom oplemenio svoj prvi film: „Višnja na Tašmajdanu“.

   Festival će njemu darovati Počasnu nagradu za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti  i našem kulturnom nasleđu, a on će, zajedno sa sjanim muzičarima Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, uzvratiti svojim kompozicijama, ali i muzikom iz legendarne „Kose“ i neizostavnim „Flojdom“, u čemu će im se pridružiti i glumac Igor Pervić.

                                                                 ***

   Posebno najavljujemo i novi festivalski iskorak: SOFEST PLUS tj. FILMSKI MARATON NA POKLON BEOGRADU.

   Naime, SOFEST i Dom omladine u Beogradu pozivaju Beograđane da u ponedeljak, 9. Jula u 15.00 časova, dođu u ovaj hram kulture u centru glavnog grada. U velikoj sali­­­­­­­­­­ čekaće ih dobitnici nagrada: publike, za najbolju žensku i mušku ulogu i režiju, kao i pobednik - grand prix za najbolji film festivala. Ulaz je besplatan.

                                                                 ***

   Spremni su i konji vrani i pouzdani fijakeristi, podmazani fijakeri  i majstori vatrometa...

   Glumci , filmski stvaraoci i radnici su uvek rado dolazili u Sopot gde su ih srdačno dočekivale hiljade Sopoćana i povremenih Kosmajaca iz Beograda i drugih mesta. Tako će biti i ove godine.

   Dobrodošlica se ispisuje već 47 godina.

                                                                                                               Aleksandar Avramović, član Odbora SOFESTA

  •